За нас

 

 

 

Шахматен клуб Славия Сф. е безспорно най-титулуваният в България и традиционно винаги е бил една от основните движещи сили на шахматния живот в страната.

 

 СК „Славия” е създадена през 1946 г.

През 1949 г. настъпват съществени промени в структурата на българския спорт, СК ,,Славия“ е преименуван в Доброволни спортни организации (ДСО)  ,,Строител“(1949-1950 г.) към Главно управление на трудова повинност (ГУТП) Под името ,,Строител“, клубът се класира на пето място на Първото републиканско първенство.

През 1951 г. от ДСО ,,Строител се отделят от Главно управление на трудова повинност и се създава ДСО ,,Ударник“ (1951-1957г.). На Второто републиканско отборно първенство ДСО ,,Ударник“ се класира на 6-то място

През 1957г. ДСО ,,Ударник“ се преименува в ФД,,Славия“ и преминава към ГУСВ.

През 1968 г. в Републиканското общо първенство , за първи път жените се състезават отделно от мъжете

В края на 1968 г „Славия”е обединена с „Локомотив” София, под името Железничаски спортен клуб (ЖСК) ,,Славия”(1969-1971) В Републиканското отборно първенство (РОП) за мъже – ЖСК ,,Славия” се класира на първо място

През 1971г. ЖСК ,,Славия” е административно разделен на Локомотив и Славия. В Лайпциг в турнир на Дружбата отборът на  „Славия” заема 2-то място.

През 1993 г.  е създадено сдружение с идеална цел Шах Клуб ,,Славия“ Клубът е съставна част от Обединен спортен клуб (ОСК) „Славия”.

През 1997 г. ШК ,,Славия“ преустановява своята дейност.

 

През 2007 г. се поставя ново начало По инициатива на г-н Васил Тричков е свикано събрание с цел възобновяване на дейността на ШК „Славив”. На събранието присъстват 26 члена и единодушно се взема решение да бъде създаден клубът. За председател е избран Васил Тричков.

Така клубът, след кратко прекъсване продължава да пише, вече най-новата си история. Създадена е нова детска школа – която продължава  славните традиции от 80-те. Мъжкият отбор постига успехи на градски и държавни първенства и към момента е член на елитната А група в държавните шампионати на страната.

Паралелно с участията си, като организатор на турнири от държавния календар, детски състезания и школи, сеанси , лекции и други масови шахматни прояви, целящи популяризирането на любимия ни спорт, Шахматен клуб Славия Сф през 2010год. създаде емблематичната за София верига открити турнири – Славия Опен, които към месец август 2015 година, достигнаха  своето 66-то издание.

 

 

УСПЕХИТЕ НА ШК „СЛАВИЯ”

На Републиканското Отборно Първенство за мъже „Славия” печели  шестнадесет шампионски титли,(1969; 1972; 1973; 1975; 1976; 1977; 1979; 1981; 1982; 1983;1984;1985;1986;1987;1989;1995) шест втори места, три  трети места; индивидуално – седем шампионски титли, седем втори места, четири трети места;

На Републиканското Отборно Първенство за жени „Славия” печели  осем шампионски титли (1970;1975;1976;1983;1989;1990;1992;1993) пет сребърни медала; три бронзови; индивидуално – девет шампионски титли, шест сребърни, три бронзови;

1973 г. остава в историята на клуба с „триумвирата” на шахматистите от „Славия”. На върха на класирането в Републиканското индивидуално първенство, мъже, на първите три места се подреждат - Нино Киров, Иван Радулов и Любчо Спасов

През 1986 г., Катрин Аладжова става за първи път световен шампион за девойки до 16 години. През 1989 г РОП При девойките до 18 години Катрин Аладжова печели 2-ра световна титла, с 9 от 11 т. Личната треньорка на Аладжова, Лозана Несторова е удостоена с званието ”Заслужил треньор”

Успехи от последните години

2010 г. Републиканското индивидуално първенство за жени-ветерани е спечелено от представителката на ШК "Славия" Лозана Несторова.

На градското първенство по  шахмат на София Николай Ставрев печели първо място, Индивидуална шампионка по блиц и ускорен шах жени е Лозана Несторова

2012 г. Мъжкият отбор на Славия печели градското първенство по шахмат и все още е действащ шампион на столицата - Официални градски шампионати на София не са провеждани оттогава

2015 г. След убесително представяне мъжкият отбор на Славия печели промоция за А елитната група на държавното първенство.

 

 

За шахматен клуб "Славия" са играли:

 

Гросмайсторите :

Иван Радулов, Нино Киров, Любчо Спасов, Петър Великов, Владимир Димитров , Евгени Янев, Владимир Георгиев, Крум Георгиев Евгени Ерменков, Маргарита Войска, Венцислав Инкьов, Валентин Луков, Владимир Георгиев,

 

Както и много други състезатели допринесли със спортните си успехи и дейността си за утвърждаването на клуба в елита на българския и световния шахмат :

Катрин Аладжова-Кузнечук , Лозана Несторова, Олег Нейкрих, Николай Минев, Живко Кайкамджозов, Павлина Чилингирова, Борислава Борисова, д-р Николай Радев, Силвио Данаилов, Васил Тричков, Николай Ставрев, Лейла Димитрова,Любка Георгиева-Генова, Антонина Георгиева, Кирил Нинов, Димитър Лалев, Румен Ангелов¸ Емил Карастойчев, Пламен Стоименов, Стойко Бончев, Добротич Андреев, Радислав Атанасов, Крум Беровски, Георги Кръстанов, Павел Панчев, Владимир Антонов, Емил Иванов, Йордан Стойнов, Иван Стойнов и много други.

 

 

ИМЕНИТИ ЛИЧНОСТИ

 

Генарал Делчо Желязков Делчев. - първият Заслужил деятел  за физкултура и спорт през 1961 Почетен гражданин на градовете Стара Загора, Хасково, Димитровград и селата Турия и Боздуганово Старозагорско, Паничково, Кърджалийско и Ябълково, Хасковско

В началото на 70-те години на миналия век е един от създателите на шахмата в клуб „Славия”. Благодарение на него отборите на клуба са шампиони на страната във всички възрастови групи

 

Полковник Нотьо Георгиев Димитров . Включва се активно и в дейността на шахматната секция на клуб ,,Славия”, на която е председател 20 години (от 1972-1992г). Благодарение на неговите усилия ШК „Славия” се превръща в един от основните шахматни центрове в страната. Нотьо Димитров е и Заслужил деятел на физкултурата.

 

Иван Георгиев Радулов Гросмайстор. От 1969 г. е в отбора на ШК „Славия” и от тогава неизменно е капитан на отбора до 1996 г. А през 1993 г. е последният председател на клубът до прекратяването на дейността му. Четирикратен републикански шампион - 1971, 1974, 1977 и 1980 г.Иван Радулов е играл в повече от 100 международни турнири, в които е постигал редица призови класирания В периода 1989-1994 г. е треньор на националния отбор и го е водил на две Олимпиади и две Европейски първенства.Заслужил треньор и Заслужил майстор на спорта.

 

Нино Киров Иванов През 1972 г. се присъединява към шахматната секция на ДФС ,,Славия През 1972 г. е утвърден за международен майстор и две години по-късно за гросмайстор. Многократен участник в отбора на ШК „Славия”,на който е 14 пъти шампион Играе успешно в Олимпиадата в Ница (Франция) през 1974 г., където допринася за класирането на българския отбор на 4-то място. (4)Два пъти Републикански шампион на страната през 1973 и 1978 г.

 

Лозана Петрова Несторова От 1974 г. е състезателка на ШК „Славия” От началото на 80-те години на ХХ век работи като треньор в ШК „Славия” и е Заслужил треньор от 1986г. Има съществен принос за израстването на К. Аладжова, която е световна шампионка за девойки до 16 години през 1986г. През 1992 г. се оттегля от треньорска и състезателна дейност. Отново се завръща през 2009 г. Представя се като състезател в мъжкия състав на клуба на РОП ,,Б” група. През 2010 г. е Републиканска шампионка за ветерани жени, градска шампионка по ускорен и блиц шах за жени на град София.

 

Маргарита Боянова Войска една от най-титулуваните български шахматистки. Единадесет пъти е шампион на България. Израства и се оформя като шахматистка в детско-юношеската школа на „Славия” През 1979 г. и 1980 г. е републиканска шампионка за девойки Дебютира в националният отбор на Олимпиадата в Ла Валета (Малта). Многократен шампион на България с отбора на Славия Участвала е в 15 Олимпиади-рекорд на българския женски шахмат, като в 6 от тях е играла на 1-ва дъска. Носителка на сребърен медал от Олимпиадата в Солун през 1984 г Международен майстор от 1985 г. Гросмайстор от 1987 г. М. Войска е Заслужил майстор на спорта от 1984г. На Балканиадата във Варна през 1994 г. с националния отбор на страната печели шампионската титла.

 

Силвио Данаилов Бояджиев Като шахматист израства и се оформя в детско- юношеската школа на клуб „Славия”. В тази възрастова група печели републиканския шампионат за 1975 г. През 1979 г в Ихтиман печели републиканската шампионска титла за юноши В периода 1985-1986 г. е включен в националния отбор и заема участие в приятелските срещи с Франция и ГДР В спортната си кариера има победи над много известни шахматисти. Печелил е призови места в редица турнири Международен майстор на спорта, мениджър на бившият световен шампион Веселин Топалов.От 2011 г. е председател на БФШ и Европейската федерация по шах

Катрин Петрова Аладжова Най-успешната българска шахматистка през 80-те години на миналият век. Двукратна световна шампионка за девойки. Правилата на шахматната игра научава в предучилищна възраст, усъвършенства се в школата на „Славия”, където няколко години работи с треньорката Л. Несторова. През 1984 г. Става републиканска шампионка за девойки младша възраст с отборът на „Славия” На световното първенство за девойки в Рио Галепос(Аржентина) разделя 1-2 място с 9.5т,но изпреварва К.Кахияни благодарение на по-добрият си коефициент Бухолц и печели първата си световна титла На световното първенство в Агуадиле(Пуерто Рико) за девойки до 18 години става световна шампионка за втори път.

 

Любка Ташева Георгиева-Генова Като шахматист израства и се оформя в детско- юношеската школа на клуб „Славия” Безспорното й превъзходство над връстничките й дава право да играе в световните и европейските първенства за девойки, в които има 13 участия.

През 1993 г.  на Европейското първенство в Сомбайхей (Унгария) при девойките до 10 години се класира на второ място.

На Световното първенство до 10 години в Братислава спечелва сребърен медал.

През 1995 г. на Световното първенство за момичета до 12 години по ускорен шах  печели второ място.

 

Евгени Йорданов Янев През 1983 г. постъпва в школата на „Славия” В началото на 1986 г. играе на сеанса срещу бившият световен шампион Михаил Тал и го побеждава През 1989г с националният отбор на България става победител на Мемориал ,,Тигран Петросян” в Москва.Играе в световното първенство за юноши до 16 години в Агуадиле(Пуерто Рико),където остава на 4-то място От 1989 г. преминава на индивидуално обучение и се ориентира професионално към шаха. Лични треньори са  му били Стефан Рачев, Христо Геренски и руският специалист Михаил Шерешевски.